Vyhledávání


Kontakt

Alternaiva z.s.
Údolní 172
675 31 Jemnice

IČO 22873007

tel.: 721 554 088

E-mail: alternaiva@gmail.com

Dobrovolníci propojí komunitní aktivity, přes hranice

18.09.2013 21:09

Občanské sdružení AlterNaiva získalo dotaci z MŠMT na realizaci přeshraničního projektu „Jsem dobrovolník“. Cílem projektu je navázání kontaktu s mladými organizacemi z Rakouska a Česka, pracujícími s mládeží a dobrovolnictvím. Spolupráce bude formována prostřednictvím strategických setkání se zástupci organizací Jugendverein z měst Raabs a Karlstein. Společně s dobrovolníky z Jemnice a Rakouska pak budeme organizovat Dobrovolnické víkendy, zaměřené na vzájemné poznání, inspiraci a konkrétní společné aktivity. Celý projekt trvá do konce roku 2013, do té doby je také možné podpořit mnohé dobrovolnické iniciativy mladých lidí. To je výzva.

Projektem chceme mládeži a organizacím pro mládež z Česka i Rakouska nabídnout možnost hledat společně způsoby, jak vzájemně spolupracovat na příhraničních aktivitách, vytvářet nové a podporovat stávající činnosti dobrovolníků. Na úvodní schůzce v Raabsu jsme se domluvili se zástupci Jugendverein na blízké součinnosti při pořádání prvního Dobrovolnického víkendu v Jemnici. Místní dobrovolníci mají za sebou pilotní ukázku toho, jak může podobný víkend probíhat. Výsledkem je mimo jiné nový vzhled Letního kina v Jemnici.

Dobrovolnický víkend je pro mladé lidi od 15 do 26 let z Jemnice a okolí a stejně tak z rakouské strany. Program se bude skládat z úvodního poznávání a seznamování se, z aktivit zaměřených na předsudky, zkušenosti s akcemi v našich městech a také z plánování konkrétní dobrovolnické akce v Jemnici. Celkový počet účastníků víkendu je minimálně 15 (5 CZ, 10 AT). Celá akce je financována z programu Podpora rozvoje mezinárodních dobrovolnických aktivit mládeže od Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy a je pro účastníky zdarma. Komunikačním jazykem je základní angličtina.

 

Projekt může v nepřímém důsledku podpořit i vzájemnou synchronizaci a součinnost jemnických organizací a spolků i Města Jemnice prostřednictvím sdílení lidských zdrojů, materiálu, vybavení a kontaktů skrze plánovaný web www.jsemdobrovolnik.eu.

 

Více informací o tom, jak se zapojit, termíny a aktuální nabídku je možné sledovat na tomto webu a na www.facebook.com/alternaiva.jemnice .